Αρχαία Άζωρος:
english greek
Home arrow Lost Password arrow Αρχαία Άζωρος

Get Adobe Flash Player

Module CU3ER needs Adobe Flash Player. Get it by clicking the image below!
Get Adobe Flash player

Αρχαία Άζωρος

Η περιοχή

Περραιβία σημαίνει χώρα των περασμάτων. Η Περραιβία είναι μία περιοχή που απλώνονταν από την κοίτη του Πηνειού μέχρι των ορίων της Μακεδονίας. Ήταν το βόρειο τμήμα του Ν. Λάρισας που περιλάμβανε τον παρολύμπιο χώρο δηλ. το υψίπεδο της Καρυάς Ολύμπου μέχρι Λείβηθρα, την περιοχή της Καλλιπεύκης και Ραψάνης μέχρι τις εκβολές του Πηνειού, το υψίπεδο της Καλλιθέας Ολύμπου μέχρι το Σαραντάπορο ή την αρχαίαν Τριπολίτιδα, τον κάμπο της Ελασσόνας, τον κάμπο Δομένικου ή Ποταμιάς και ολόκληρη την περιοχή της σημερινής Επαρχίας Τυρνάβου (Πεδινή Περραιβία).
perraibia1Σε αυτό το όνομα άκουγε από τα βάθη των αιώνων γιατί ολόκληρος ο χώρος της είναι ένα σύνολο περασμάτων από τη Θεσσαλία προς την Μακεδονία και αντιστρόφως. Κατέχουσα τα πέντε μοναδικά και στρατηγικότατα περάσματα που άφηνε ο τεράστιος όγκος του Ολύμπου που φράσσει την Μακεδονία από Θεσσαλία. Τα στενά αυτά ήταν:

1)στενό Τεμπών
2)στενό Λεπτοκαρυάς με τρεις απολήξεις προς Περραιβία διαμέσου Λειβήθρων-Τιτνάτα-Παλαιάς Σκαμνιάς-Σπαρμού, Λειβήθρων-υψιπέδου Καρυάς-Δίάβας Ελασσόνα, Λειβήθρων-Ασκυρίδος Λίμνης-Γόννων-πεδινή Περραιβία
3)στενό Πέτρας Ολύμπου (βόρεια Κοκκινοπηλού)
4)στενό Αγίου Δημητρίου
5)στενό Βολουστάνων (Σαρανταπόρου)

χωρίς να υποβαθμίσουμε και την σημασίαν του αλλού μεγάλου στενού που οδηγούσε από δυτική Περραιβία προς περιοχή Τυμφαίας - Αιθικίας (Καλαμπάκας) προς Ήπειρον.

Η φυλή των Λαπιθών κατοίκησε πρώτη την περιοχή και μετά οι Περραιβοί. Γνωστές αρχαίες πόλεις είναι η Ολοοσσών (σημερινή Ελασσόνα), οι Άζωρος - Δολίχη Πύθιο, οι οποίες αποτέλεσαν την αρχαία Τριπολίτιδα, δηλαδή την πρώτη συνένωση οικισμών (σαν τον σημερινό Καλλικράτη), Δωδώνη, Κύφος, Ηλώνη (σημερινό Αργυροπούλι ή Τσαριτσάνη), Χυρετίαι (σημερινό Δομένικο), Γόννοι, Μάλλοια.
Στην ορεινή Περραιβία, αναπτύχθηκαν οι πόλεις – κράτη Κύφος, Δολίχη, Πύθιο και Αζωρος. Η πιο καλά οχυρωμένη και πολυάνθρωπη πόλη της περιοχής ήταν η Άζωρος.
Από την Άζωρο και την ευρύτερη περιοχή θα ξεκινήσουν για την Αργοναυτική εκστρατεία, σε χρόνους πριν την γραπτή ιστορία, ο Άζωρος ως πηδαλιούχος και ο μάντης Μόψος. Το γεγονός ότι δύο βασικά πρόσωπα της εκστρατείας ήταν από την περιοχή δείχνει ότι οι Περραιβοί είχαν προβάδισμα σε θέματα λατρείας αλλά και φοβερές ναυτικές γνώσεις μιας και ο πηδαλιούχος θεωρείται ο τιμονιέρης, ο καπετάνιος που γνωρίζει τη θάλασσα και τις δυσκολίες της.
Στον χώρο αυτό θα δημιουργηθεί αρχικά από τις πόλεις Δολίχη, Πύθιο και Άζωρος η πρώτη ένωση πόλεων – κρατών ή αλλιώς η πρώτη αμφικτιονία στον αρχαίο κόσμο, η Περραιβική Τρίπολη. Κατά την λογική του σημερινού Διοικητικού Καλλικράτη, ο σύνδεσμος αυτός θα μεγαλώσει και θα μετεξελιχθεί στο «Κοινό των Περραιβών» με την συμμετοχή όλων των Περραιβικών πόλεων, όπως μαρτυρά το όνομά του. Θα διαρκέσει επί αιώνες, μέχρι την κατάκτηση της περιοχής από την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.wifi

banner_pasboubalas

banner_trapezaaimatos

fb. youtube.

Σήμερα Γιορτάζουν
Φίλιππος
Κατασκευάστηκε από τον ΓΚΡΙΓΚΑ ΙΩΑΝΝΗ
Copyright (C) 2011-2019 ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ. All rights reserved.