Αρχαία Άζωρος: Σελίδα 4
english greek
Home arrow Επικοινωνία

Αρχαία Άζωρος

Οι ανασκαφές

Στο Β/Α άκρο του Καστριού στη θέση που καλείται Τούμπα, το 1912 έγινε ανασκαφή με επικεφαλής τον καθηγητή και ιστορικό Αρβανβιτόπουλο. Στη θέση αυτή βρέθηκε τάφος, στο κύριο τμήμα του οποίου βρέθηκαν πιθάρια με στάχτη και νομίσματα. Η επίσημη αρχαιολογική σκαπάνη δεν έφτασε ποτέ στο σημείο που είναι ο κυρίως νεκρικός θάλαμος.
Το 1935 ομάδα χωρικών με άδεια του Υπουργείου Παιδείας και με τη βοήθεια ενός Γερμανού ραβδοσκόπου επαναλαμβάνει την ανασκαφή στην ίδια περιοχή. Το σπουδαιότερο εύρημα θεωρείται ο τάφος του Βασιλιά Αρχέλαου. Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής ανευρέθη ταφόπλακα μήκους δύο μέτρων που έκλεινε με μπρούτζινη κρικοθηλειά.
Το έτος 1959 δυτικά της Αγίας Παρασκευής έγινε μια σειρά σπουδαίων αρχαιολογικών ανακαλύψεων, παρουσία του Γερμανού αρχαιολόγου καθηγητή Βλαδίμηρου Μίλοβιτς, πρύτανη του Πανεπιστημίου της Χαϊδεμβέργης. Εκεί αποκαλύφτηκαν τάφοι σε μια περιοχή έκτασης 5.000 τετραγωνικών μέτρων γεγονός που πιστοποιεί την ύπαρξη νεκροταφείου. Τα ευρήματα που βρέθηκαν εντός των τάφων φυλάσσονται σε αποθήκες στο Μουσείο Λάρισας.
arxaiologikos_xwros2Το 1996 διενεργήθηκαν οι πρώτες ανασκαφές από την 7η Βυζαντινή Εφορεία Αρχαιοτήτων. Στη θέση Παλιοκκλήσι, σε μια έκταση 2.400 τετραγωνικών μέτρων αποκαλύφτηκε παλαιοχριστιανική τρίκλιτη βασιλική, μήκους 16,7μ και πλάτους 9,30μ. Λείψανα του φράγματος του Πρεσβυτέρου δεν βρέθηκαν, απεκαλύφθη όμως το όρυγμα του εγκαινίου το οποίο είναι σταυρόσχημο, ενώ στο δάπεδο του κεντρικού κλίτους βρέθηκε μωσαϊκό, το οποίο διεσώθει μόνο κατά ένα ελάχιστο τμήμα. Στον ευρύτερο χώρο της βασιλικής απεκαλύφθησαν προσκτίσματα αριστερά και δεξιά, στοά συνολικού μήκους 24 μ. και δύο νεκροταφεία με 328 ταφές δύο διαφορετικών περιόδων, της παλαιοχριστιανικής και της μεσοβυζαντινής. Από την έρευνα διεπιστώθη ότι 87 εξ αυτών ανάγονται στην πρώτη και 233 στη δευτέρα περίοδο. s08-daxt4Τα ευρήματα των παλαιοχριστιανικών τάφων είναι νομίσματα, κυρίως «minimi», ο αριθμός των δε ανέρχεται σε 565, κοσμήματα αργυρά και χάλκινα (24 ενώτια, 16 περιδέραια, 3 πόρπες, 2 δακτυλίδια, 2 περόνες και 4 βραχιόλα). Τα ευρήματα των μεσοβυζαντινών τάφων είναι κοσμήματα αργυρά και χάλκινα, καθώς και αγγεία. Συνολικά βρέθηκαν 150 ενώτια, 102 δακτυλίδια, 38 περιδέραια, 4 πόρπες, μία περόνη, 1 βραχιόλι και 16 αγγεία. Ανασκαφικές έρευνες έγιναν και στις θέσεις ¨Άγιος Αθανάσιος¨ και ¨Κοπάνα¨, όπου απεκαλύφθησαν βασιλικές της Βυζαντινής περιόδου. Μετά από ευρύτατο καθαρισμό του περιβόλου στην ακρόπολη και στην κάτω πόλη με σωστική ανασκαφή, αποκαλύφθηκε ένας ισχυρός αναλημματικός τοίχος του 5ου αιώνα π.Χ., μήκους 47 μ. και ύψους 1,50 - 2,50 μ. Παράλληλα με τον πολυγωνικό αυτό τοίχο ήρθε στο φως και ένας άλλος του 3ου αιώνα π.Χ. Ο δεύτερος τοίχος κατασκευάστηκε για να στηρίζει ένα πλάτωμα-άνδηρο, όπου είχε θεμελιωθεί η αστική έπαυλη του Νικάρχου. Η πολυτελής αυτή έπαυλη δεν έχει ερευνηθεί ακόμη. Ονομάστηκε έπαυλη του Νικάρχου, γιατί στο αίθριό της βρέθηκε στημένη στη θέση της μια μεγάλη επιγραφή-επιστολή του βασιλιά της Μακεδονίας Αντίγονου Δώσωνος προς το βασιλικό επιστάτη της Περραιβικής Τρίπολης Νίκαρχο. azoros5Ανασκάφηκε επίσης ένας λαμπρός ναός των Ρωμαϊκών χρόνων, διαστάσεων 8 μ επί 13 μ ενώ παράλληλα με το Ρωμαϊκό ναό ανασκάφηκε και ένας Χριστιανικός κοιμητηριακός ναός του τύπου της βασιλικής με τρούλο και αρκετοί τάφοι αυτής της εποχής. Στον περιβάλλοντα χώρο του Ρωμαϊκού και Χριστιανικού ναού ανάμεσα σε τοίχους αρχαίων κτηρίων και σύγχρονους λιθοσωρούς επισημάνθηκαν αρχιτεκτονικά μέλη του περίφημου ναού του Απόλλωνα Λυκείου, της κύριας λατρευόμενης θεότητας της Αζώρου. Βρέθηκαν 120 θραύσματα γλυπτών και αρχιτεκτονικά μέλη ιωνικού ναού του 3ου π.Χ όπως:
1.Γείσα
2.βάσεις κιόνων
3.αετώματα που οι επιγραφές αποδίδουν στον Απόλλωνα Λύκειο

azoros7Σκύφος με ανάγλυφες ερωτικές σκηνές και δυο χρυσοί δαρεικοί που βρέθηκαν σε αυτά ήταν ανέλπιστα αποκτήματα του Μουσείου Λάρισας. Ακόμη συγκεντρώθηκαν 120 περίπου επιτύμβιες στήλες, οι οποίες εκτός από το πλήθος πολλών ονομάτων απλών πολιτών της Αζώρου που αναγράφουν, αρκετές από αυτές παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι μας δίνουν τη δυνατότητα να αποκτήσουμε για πρώτη φορά επιστημονικά στοιχεία για τη γλώσσα της Περραιβίας, η οποία είναι συγγενική της Μακεδονικής.

Πηγές:

Ζαρζώνης Βασίλειος - Ορεινή Περραιβία-Άζωρος

Σπυρίδων Μπούμπας http://users.hol.gr/~mpoumpas/

Οδηγός πόλεως Ελασσόνας elassona.com.gr

Εμπορικός Σύλλογος Ελασσόνας www.esel.gr/

www.wikipedia.org
wifi

banner_pasboubalas

banner_trapezaaimatos

fb. youtube.

Σήμερα Γιορτάζουν
Δεν υπάρχει σήμερα κάποια γνωστή γιορτή
Κατασκευάστηκε από τον ΓΚΡΙΓΚΑ ΙΩΑΝΝΗ
Copyright (C) 2011-2019 ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ. All rights reserved.