Αρχαία Άζωρος: Σελίδα 3
english greek
Home arrow Επικοινωνία

Αρχαία Άζωρος

Ο αρχαιολογικός χώρος

azoros21Ο αρχαιολογικός χώρος της Αζώρου, βρίσκεται νοτιανατολικά της σημερινής κοινότητας Αζώρου, στον λόφο με την ονομασία "Καστρί" και σε απόσταση 18 χλμ από την πόλη της Ελασσόνας. Περιλαμβάνει τις τοποθεσίες "Καστρί", "Άγιος Αθανάσιος", "Παλιοκκλήσι" και "Κοπάνα". Σε κάθε μία από τις θέσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν ανασκαφές και ανευρέθησαν ερείπια κτισμάτων που ανήκουν σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους.

Επισκεπτόμενοι τον χώρο,ανά τοποθεσία θα δείτε τα εξής:

Στον λόφο που φέρει το όνομα "Καστρί" έχουν επισημανθεί σε μεγάλη έκταση τείχη της ελληνιστικής και μεσοβυζαντινής περιόδου. Εντός των τειχών της ακρόπολης, ανασκαφική έρευνα των τελευταίων χρόνων έφερε στο φώς παλαιοχριστιανική τρίκλιτη βασιλική.
arxaio_teixos3Στη θέση "Παλιοκκλήσι", σε μια έκταση 2.400 τετραγωνικών μέτρων αποκαλύφτηκε παλαιοχριστιανική βασιλική με προσκτίσματα αριστερά και δεξιά, στοά συνολικού μήκους 24 μ. και δύο νεκροταφεία. ‘Ενα της παλαιοχριστιανικής και ένα της μεσοβυζαντινής περιόδου. Οι ταφές και του παλαιοχριστιανικού νεκροταφείου περιείχαν μεγάλο αριθμό νομισματικών ευρημάτων, αργυρών και χάλκινων κοσμημάτων, ενώ οι μεσοβυζαντινές ταφές περιείχαν αργυρά και χάλκινα κοσμήματα καθώς και αγγεία.
Στη θέση "Άγιος Αθανάσιος", όπου βρίσκεται εντός των τειχών της ακρόπολης, η ανασκαφική έρευνα αποκάλυψε τρίκλιτη παλιοχριστιανική βασιλική.
arxaio_teixos1Σε άλλη κοντινή θέση με το όνομα ''Κοπάνα" αποκαλύφτηκε βασιλική, μονόκλιτη η οποία σε μεταγενέστερη φάση μετατράπηκε σε τρίκλιτη. Ταυτόχρονα ανευρέθει πλάτωμα-άνδηρο, όπου είχε θεμελιωθεί η αστική έπαυλη του Νικάρχου, ενώ επισημάνθηκαν και αρχιτεκτονικά μέλη του περίφημου ναού του Απόλλωνα Λυκείου, της κύριας λατρευόμενης θεότητας της Αζώρου.

Υπηρεσιακή Μονάδα:
ΙΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
Τ.Κ. 40200, Επαρχία Ελασσόνας (Νομός Λαρίσης)
Τηλέφωνο: +30 2410 288082, +30 2410 288083
Φαξ: +30 2410 289106
Email:

Ο αρχαιολογικός χώρος είναι επισκέψιμος έπειτα από συνεννόηση με την Εφορείαwifi

banner_pasboubalas

banner_trapezaaimatos

fb. youtube.

Σήμερα Γιορτάζουν
Δεν υπάρχει σήμερα κάποια γνωστή γιορτή
Κατασκευάστηκε από τον ΓΚΡΙΓΚΑ ΙΩΑΝΝΗ
Copyright (C) 2011-2019 ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ. All rights reserved.