Αρχαία Άζωρος: Σελίδα 2
english greek
Home arrow Επικοινωνία

Αρχαία Άζωρος

Ο αρχαίος οικισμός

azoros21Η Άζωρος ήταν κτισμένη επί του σημερινού λόφου «Καστρί». Απλωνόταν ανατολικά και Β/Δ του λόφου, μέχρι τη σημερινή θέση του χωριού Άζωρος.
Η πόλη είχε σπουδαία οχύρωση αφού στην πλαγιά του λόφου είχαν κατασκευαστεί τέσσερις διαδοχικές σειρές τειχών. Το πρώτο τείχος περίζωνε την πόλη στο σημείο του μαστού. Από τη θέση που αποκαλείται "νεκροταφείο των δούλων" ακολουθούσε κατά μήκος τον δημόσιο δρόμο μέχρι την θέση "Τούμπα". Κατέβαινε αριστερά προς την γέφυρα του Τιταρίσιου και έπειτα ανέβαινε κάθετα επάνω στην κορυφή του λόφου, ακολουθώντας παράλληλα την κόψη από την οποία αρχίζει το απότομο φαράγγι. Το δεύτερο τείχος ήταν πολυγωνικό, άρχιζε λίγο ψηλότερα από τον προαναφερθέντα μαστό και συνέχιζε Β/Α μέχρι το ζυγό του λόφου προς την κοίτη του ποταμού. Το τρίτο διάζωμα φαίνεται ότι ήταν χτισμένο λίγο ψηλότερα από το προηγούμενο, δηλαδή ΒΑ και κατέληγε πάλι στο αρχικό τείχος, το οποίο ανέρχεται κάθετα από χαμηλά, ακολουθώντας τον ζυγό του λόφου κοντά στον γκρεμό. Αυτό το διάζωμα φαίνεται ότι ακολούθησαν αργότερα οι Βυζαντινοί προεκτείνοντάς το με πέτρες που συνδέονται με αμμάσβεστο και περικυκλώνοντας το λόφο. Τέλος, το τέταρτο διάζωμα στεφανώνει την πλατιά κορυφή του λόφου στο επάνω τμήμα.
Διατηρείται σε πολλά σημεία ολοκάθαρα με τους πύργους του που κατά διαστήματα προεξέχουν. Ήταν τείχος αντιστηρίξεως του Ανατολικού τμήματος του πλαταιού λόφου, που ενδεχομένως να έπαιζε το ρόλο ισοπέδωσης του απλώματος, πάνω στο οποίο πρέπει να υπήρχαν μεγάλα οικοδομήματα.
arxaio_teixos2Κατά τον αρχαιολόγο Αρβανιτόπουλο, το τείχος της Αζώρου θα πρέπει να θεωρείται της πρώιμης γεωμετρικής περιόδου, δηλαδή 2900 ετών περίπου. Αποτελείται από ογκόλιθους κομμένους σε σχήμα ορθογώνιου παραλληλεπίπεδου και αρμολογημένους με τέτοια ακρίβεια και επαφή που δεν επιτρέπουν το ελάχιστο κενό. Μια τέτοια γιγαντιαία οχύρωση για τα χρόνια εκείνα αποδεικνύει την εργασία χιλιάδων ανθρώπων για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Μεγάλο μέρος των οικιών της πόλης θα πρέπει να βρισκόταν στο νότιο τμήμα του λόφου, αλλά και ανατολικότερα του Τύμβου, έως και τη σημερινή θέση του χωριού. Πότε περίπου να εμφανίστηκε η πόλη αυτή; Γεγονός είναι ότι στον τόπο αυτό βρέθηκαν λίθινα εργαλεία, πράγμα που μαρτυρεί ότι θα πρέπει να έχει κατοικηθεί πριν το 5000 π.χ. δηλαδή τουλάχιστον εδώ και 7000 χρόνια.
Η Άζωρος παρουσίασε μεγάλη ακμή κατά τους κλασσικούς χρόνους. Το γεγονός ότι στη βάση του λόφου οι Αζωριαστές έβγαζαν αρίστης ποιότητας μάρμαρο, σημαίνει ότι οι καλλιτέχνες της εποχής θα είχαν δημιουργήσει αρκετά καλλιτεχνήματα και σπουδαία κτίρια.
Στην ευρύτερη περιοχή της Αζώρου, ο ερευνητής Σπυρίδων Μπούμπας τοποθετεί το Μαντείο του Δωδωναίου Δία του Πελασγικού το οποίο επικαλείται ο Αχιλλέας στον Όμηρο για να νικήσουν οι Έλληνες. Υιοθετώντας την άποψη του αρχαιολόγου Αρβανιτόπουλου, θεωρεί ότι η δεισχείμερος Δωδώνη που περιγράφει ο Όμηρος ως περιοχή της Περραιβίας, είναι ο σημερινός Αμάρμπεης, ορεινός όγκος των Χασίων. Με την κάθοδο των Λαπιθών, τμήμα των Περραιβών πιθανόν εκδιώχτηκε προς την Ήπειρο, όπου σε ανάμνηση της δικής του Δωδώνης δημιούργησε αργότερα το νέο Μαντείο του Δωδωναίου Δία της Ηπείρου, το πασίγνωστο σήμερα μαντείο της Δωδώνης έξω από τα Ιωάννινα. Στην αρχαία πόλη λατρευόταν ιδιαίτερα ο Κεραύνιος Δίας και ο Απόλλωνας.

Οι αρχές της πόλης ήταν:
1.ο Στρατηγός
2.ο Ιερέας του πολιούχου θεού
3.οι Ταμίες και δευτερεύουσα αρχή οι εξεταστές

Τα ονόματα των μηνών του έτους ήταν:
1.Αγαγύλιος
2.Άφριος
3.Απολλώνιος
4.Θύος
5.Θεμίστιος
6.Ερμαίος
7.Ιτώνιος
8.Ιπποδρόμιος
9.Λεσχανόριος
10.Ομολώος
11.Πάνημος
12.Φυλλίκοςwifi

banner_pasboubalas

banner_trapezaaimatos

fb. youtube.

Σήμερα Γιορτάζουν
Δεν υπάρχει σήμερα κάποια γνωστή γιορτή
Κατασκευάστηκε από τον ΓΚΡΙΓΚΑ ΙΩΑΝΝΗ
Copyright (C) 2011-2019 ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ. All rights reserved.