Ιστορία Αζώρου: Σελίδα 4
english greek
Home arrow Ιστορία arrow Ιστορία Αζώρου

Ιστορία Αζώρου

Νεότερα χρόνια

Πρώτος πρόεδρος του χωριού της απελευθερωμένης πλέον ΒΟΥΒΑΛΑΣ (το χωριό μετονομάστηκε σε ΑΖΩΡΟ το 1984) υπήρξε ο Βασίλειος Βουρονίκος. Απ’ το 1912 και για μια επταετία έχουμε μια περίοδο ειρηνικής διαβίωσης, με μοναδική εντυπωσιακή εικόνα την υπερβολικά μεγάλη επιστράτευση των νέων του χωριού για την ανασυγκρότηση και ανασύσταση του Ελληνικού Στρατού. Σταδιακά στην περιοχή κάνουν την εμφάνιση τους οι πρώτοι κλέφτες, οι γνωστοί λήσταρχοι. Ο Θωμάς Γκαντάρας και ο Φώτης Γιαγκούλας υπήρξαν ληστές, οι οποίοι έδρασαν στην ευρύτερη περιοχή, έχοντας ιδιαίτερα μεγάλη φήμη στους κατοίκους των χωριών. Η ΒΟΥΒΑΛΑ θα θρηνήσει τον Νικόλαο Γκιάτα απ’ τη συμμορία του Γκαντάρα, ενώ το 1923 ο Γιαγκούλας θα σκοτώσει τον πρόεδρο του χωριού Τσολάκη Νικόλαο.
Απώλειες θα έχει το χωριό και στην εκστρατεία του Μικρασιάτικου πολέμου. Από τους πολλούς συμμετέχοντες, οι Ιωάννης Αποστολάκης, Δημήτρης Παπαθανασίου και Τζιαρτζιάνης Γεώργιος θα επιστρέψουν νεκροί στην γενέτειρα.
albaniko_metwpoΗ αναγγελία του πολέμου του 1940 και η εισβολή των Ιταλών δεν μπορεί να αφήσει ασυγκίνητους τους Βουβαλιώτες. Η σύσκεψη της κοινοτικής αρχής και των κατοίκων του χωριού το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου είχε ως αποτέλεσμα την επιστράτευση εβδομήντα (70) εφέδρων ανδρών, οι οποίοι ανήκαν στις κλάσεις της σειράς 1907 έως 1920. Οι άνδρες μέσα σε κλίμα διάχυτης συγκίνησης και πατριωτισμού ξεκίνησαν πεζοί για την Ελασσόνα από όπου με κάθε είδος επιταγμένο μέσο έφτασαν στο 4ο Σύνταγμα Λαρίσης. Από εκεί οδηγήθηκαν σιδηροδρομικώς στην Καλαμπάκα και μέσω του οδικού άξονα που περνούσε από τη θέση Μουργκάνι, προωθήθηκαν προς Πίνδο και Ήπειρο. Το πρώτο θύμα του πολέμου για το χωριό υπήρξε ο Στρατιώτης Δημήτριος Στέφ. Γκιάτας, την 05-11-1940, σε μάχη στα περίχωρα της Κόνιτσας. Θα ακολουθήσουν οι απώλειες του Λοχία Δημήτριου Χρ. Λευθέρη, του Δεκανέα Παναγιώτη Βασ. Παπαθανασίου και του Στρατιώτη Ιωάννη Παν. Τζιουτζιούκη, στις 09-03-1941, στη μάχη της Κλεισούρας. Η μαύρη σελίδα της Γερμανικής Κατοχής αρχίζει για τη μικρή κοινωνία της ΒΟΥΒΑΛΑΣ στις 18 Απριλίου 1941. Την ημέρα εκείνη έχουμε την εμφάνιση δύο Γερμανών στο χωριό. Ενός στρατιώτη και ενός αξιωματικού, οι οποίοι ήταν περαστικοί προς Ελασσόνα, χωρίς να δημιουργήσουν πρόβλημα στους κατοίκους. Τον Ιούλιο του 1941 έκαναν την εμφάνισή τους στην πλατεία του χωριού Ιταλοί στρατιώτες, που αλώνιζαν πλέον την περιοχή, οι οποίοι κρέμασαν κάτοικο του χωριού από δέντρο χωρίς να τον θανατώσουν, ως μία επίδειξη δύναμης και θράσους του κατακτητή. Από το φθινόπωρο του 1941 έως τον χειμώνα του 1942 η πείνα, η εξαθλίωση και η φτώχεια θερίζουν τους κατοίκους. Η αντίσταση με τη συμμετοχή τους σε ομάδες ανταρτών θα επιφέρει ταυτόχρονα μεγάλες καταστροφές στα σπίτια του χωριού από τις κατοχικές δυνάμεις ως αντίποινα. Στις 5 και 6 Ιουλίου 1943 θα πυρποληθούν πολλά σπίτια της ΒΟΥΒΑΛΑΣ και θα εκτελεστούν δια τουφεκισμού ο Σπύρου Δημήτριος και ο Αναστάσιος Παπακωνσταντίνου. Η κατάσταση το ίδιο έτος θα γίνει πιο δραματική με την εμφάνιση τύφου, επιδημιακού πυρετού και λοιμώδων νοσημάτων που θα προκαλέσουν το θάνατο 50 περίπου κατοίκων. To σκηνικό των εγκλημάτων των δολοφονιών και των πυρπολήσεων θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος. Στις 10-02-1944 διμοιρία Γερμανών αποτελούμενη από 40 στρατιώτες διερχόμενη από την ερειπωμένη και έρημη από κατοίκους ΒΟΥΒΑΛΑ, θα εκτελέσει εν ψυχρώ έναν άρρωστο άνδρα και τη σύζυγό του, η οποία του προσέφερε την βοήθεια της, πυρπολώντας ταυτόχρονα την οικία τους. Το μαρτυρικό ζευγάρι ήταν οι Δημήτριος και Πασχαλιά Λευτέρη. Η οριστική αποχώρηση των Γερμανών από την περιοχή της Ελασσόνας στις 27 Μαρτίου 1944 δε θα σημάνει και το σταμάτημα των δεινών για τους Βουβαλιώτες, αφού θα επακολουθήσει η μαύρη τετραετία του Εμφύλιου Πολέμου.
Η συμμετοχή των κατοίκων είτε στο αντάρτικο, είτε στον Ελληνικό Στρατό, θα φέρει μοιραία και την αλληλοεξόντωση μεταξύ συγγενών και συμπολιτών. Στις 30 Απριλίου 1947 σε επιδρομή του Στρατού σκοτώνονται οι αντάρτες Τσαμτσούρης Βασίλειος, Μάρκου Θεόδωρος και Τσικρίκας Νικόλαος. Σε αντίποινα των ανωτέρω δολοφονιών οι αντάρτες θα σκοτώσουν τους Ιωάννη Χρ. Λευτέρη και Δημήτριο Ιωάν. Βουρονίκο. Οι συγκρούσεις θα συνεχιστούν μέχρι το 1950, έτος που σιγά σιγά θα κοπάσει ο εμφύλιος.
Άξια αναφοράς και σπουδαία προσωπικότητα της περιόδου των Νεότερων χρόνων για την ΒΟΥΒΑΛΑ υπήρξε ο ιατρός Βασίλειος Δημ. Δαδαλιάρας. Γεννήθηκε στην ΒΟΥΒΑΛΑ το 1911, όπου τελείωσε το σχολείο το 1923. Συνέχισε τις σπουδές του στο Γυμνάσιο Τσαριτσάνης έως το 1929, ενώ το 1932 τελείωσε τη στρατιωτική του θητεία. Τις πανεπιστημιακές του σπουδές τις άρχισε το 1933 και τις τελείωσε το 1939. Υπήρξε λαμπρός πατριώτης, έξοχος αγωνιστής, αυθεντικός και ανιδιοτελής μαχητής της ελευθερίας, έντιμος γιατρός και μοναδικός για τα δεδομένα της εποχής επιστήμονας. Προσέφερε αμισθί τις υπηρεσίες του διάγοντας έναν φτωχό αλλά αξιοπρεπή βίο. Έφυγε από τη ζωή στη Ρωσία, μακριά από την αγαπημένη του Άζωρο. Τα τελευταία χρόνια έγινε η επιστροφή των οστών του στη γενέτειρά του με τιμές εξέχοντος ανθρώπου, όπως θα ταίριαζε και άξιζε σε έναν τόσο λαμπρό άνθρωπο και πατριώτη.

Πηγές:

Ζαρζώνης Βασίλειος - Ορεινή Περραιβία-Άζωρος

Σπυρίδων Μπούμπας http://users.hol.gr/~mpoumpas/

Οδηγός πόλεως Ελασσόνας elassona.com.gr

Εμπορικός Σύλλογος Ελασσόνας www.esel.gr/

www.wikipedia.org
wifi

banner_pasboubalas

banner_trapezaaimatos

fb. youtube.

Σήμερα Γιορτάζουν
Ναταλία, Ανδριανός
Κατασκευάστηκε από τον ΓΚΡΙΓΚΑ ΙΩΑΝΝΗ
Copyright (C) 2011-2019 ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ. All rights reserved.