Ιστορία Αζώρου: Σελίδα 3
english greek
Home arrow Ιστορία arrow Ιστορία Αζώρου

Ιστορία Αζώρου

Τουρκοκρατία

profhths_hlias1Η διάλυση του Βυζαντίου θα σημάνει αυτόματα τον ερχομό των Τούρκων στο Θεσσαλικό χώρο το 1420 μ.χ. Ο Τουραχάν και ο υιός του Ομάρ Μπέης (σε αυτόν οφείλεται και η σημερινή ονομασία του διπλανού βουνού Αμάρμπεης), θα κατακτήσουν τη Θεσσαλία και ολόκληρη την Περραιβία, τις οποίες θα κάνουν κτήμα τους. Οι κάτοικοι αυτού του χώρου θα γίνουν δουλοπάροικοι ή ελεύθεροι γεωργοί, ανάλογα με τη σχέση εργασίας που θα έχουν με τους αφέντες τους. Οι υπόλοιπες τάξεις, βιοτέχνες, κτηνοτρόφοι και επαγγελματίες υποβάλλονται σε βαρύτατες φορολογίες από τους πασάδες και τους βοεβόδες. Στην ορεινή Περραιβία θα εγκατασταθούν Τούρκικες οικογένειες οι οποίες θα αρπάξουν όλη την καλλιεργήσιμη γη. Ότι περισωθεί θα κατοχυρωθεί ως τσιφλίκι από τις διάφορες εκκλησίες και μονές της περιοχής.
Η ΑΖΩΡΟΣ (το χωριό ονομαζόταν ΒΟΥΒΑΛΑ κατά την περίοδο αυτή) αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα τσιφλίκια της Ιεράς Μονής της Παναγίας της Ολυμπιώτισσας. Μικρή σε πλυθησμό, αφού το χωριό αριθμούσε περίπου 260 κατοίκους, αλλά με μεγάλα σε έκταση κτήματα, πολλές καλλιέργειες και πλούσια παραγωγή σύμφωνα με αναφορές χειρογράφων της εποχής, αποτελούσε για την Μονή σημαντική πηγή τροφοδοσίας σε αναλώσιμα αγαθά και προϊόντα.
kentro_xwriouΈως το 1881 υπαγόταν διοικητικά στον Καζά (νομό) Τρικάλων. Με την απελευθέρωση όμως της Θεσσαλίας από τον τουρκικό ζυγό, η ΒΟΥΒΑΛΑ μαζί με τα υπόλοιπα χωριά της γύρω περιοχής υπάγεται στο Μοδίρη (περιοχή) Λιβαδίου.
Το 1785 σύμφωνα με αναφορά του ηγουμένου Άνθιμου της Ι.Μ.Π.Ο δημιουργήθηκε το κέντρο του χωριού, το οποίο διασώζεται με παραλλαγές έως σήμερα. Το ιστορικό κέντρο αποτελούνταν από το μετόχι της Ολυμπιώτισσας και την εκκλησία, η οποία βρισκόταν στην ίδια θέση με την σημερινή (κάηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 1943 από τους Γερμανούς και ανοικοδομήθηκε το 1958). Ανατολικά της εκκλησίας υπήρχε ο ξακουστός και μεγαλοπρεπής Πύργος, ένα τριώροφο Ενετικό πέτρινο κτίριο χωρητικότητας χιλίων ατόμων, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ανά τους αιώνες από τους κατοίκους του χωριού ως καταφύγιο. Στη θέση της σημερινής πλατείας του χωριού υπήρχε νεκροταφείο.
xani1Οι Βουβαλιώτες της Τουρκοκρατίας υπήρξαν πολύπαθοι άνθρωποι αφού δέχονταν συνεχώς επιδρομές και καταστροφές τόσο από τους Αλβανούς (Μάιος 1788), όσο και από τους Τούρκους κατακτητές (Οκτώβριος 1877). Η φοβερή επέλαση μάλιστα των Τουρκαλβανών του 1877 ήταν καταλυτική για το χωριό, αφάνισε κάθε πρόοδο στην περιοχή και έφερε τον μαρασμό και την εξαθλίωση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η γεωγραφική θέση της ΒΟΥΒΑΛΑΣ είναι τέτοια, που την ανάγκαζε να δοκιμάζει συνέχεια τα δεινά των μετακινούμενων εχθρικών δυνάμεων από Βορρά balkaniko_metwpoπρος Νότο. Η σκληρή συμπεριφορά του κατακτητή, η πείνα, το παιδομάζωμα, η αλλαξοπιστία, οι εξευτελισμοί, οι αρπακτικές ενέργειες, οι δυσβάστακτοι φόροι και οι βασανισμοί είχαν καταστήσει τη ζωή των κατοίκων της περιοχής ανυπόφορη και μαρτυρική. Η αγάπη όμως για το έθνος, η πίστη στην θρησκεία και η άσβεστη ελπίδα για απελευθέρωση και ανασύσταση του Ελληνικού κράτους, τους έκανε να διατηρήσουν όλα τα ιδανικά της φυλής. Το έτος 1902 το χωριό υπαγόταν στη διοίκηση Σερβίων και στην υποδιοίκηση Ελασσόνας, έχοντας μονοθέσιο σχολείο με 25 μαθητές. Έπειτα από την ξακουστή και ύψιστης σημασίας για τον Ελληνικό απελευθερωτικό αγώνα μάχης των στενών του Σαρανταπόρου, στις 7 Οκτωβρίου 1912, η περιοχή της ΒΟΥΒΑΛΑΣ απελευθερώθηκε από τον Τούρκο κατακτητή.wifi

banner_pasboubalas

banner_trapezaaimatos

fb. youtube.

Σήμερα Γιορτάζουν
Ναταλία, Ανδριανός
Κατασκευάστηκε από τον ΓΚΡΙΓΚΑ ΙΩΑΝΝΗ
Copyright (C) 2011-2019 ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ. All rights reserved.