Ιστορία Αζώρου: Σελίδα 2
english greek
Home arrow Ιστορία arrow Ιστορία Αζώρου

Ιστορία Αζώρου

Βυζάντιο

Με την επικράτηση του Χριστιανισμού τα περισσότερα αρχαία κτίσματα της πόλης καταστρέφονται για να δημιουργηθούν καινούρια ή αλλάζουν μορφή και χρήση.
Ο περιορισμός της περιμέτρου του τοίχους της πόλης κατά τη βυζαντινή περίοδο, μαρτυρά τη μείωση του πλυθησμού και της δραστηριότητας της άλλοτε πολύκοσμης, ακμαίας και οχυρότατης ΑΖΩΡΟΥ. Η οχύρωση ακολουθεί το ΄Γ διάζωμα του αρχαίου τείχους στη Β.Α. πλαγιά του λόφου, ενώ στη δυτική ακολουθεί το αρχαίο τείχος. Στη νότια πλευρά και σε ένα μέρος της δυτικής φαίνεται καθαρά να είναι ασβεστόκτιστο.
palaioklhsiΓενικά η περίμετρος του τείχους είναι τέτοια που θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ό,τι ο πληθυσμός της ΑΖΩΡΟΥ ήταν αρκετά μεγάλος για την εποχή. Όταν όμως συγκρίνει κανείς την αρχαία οχύρωση με αυτήν του Ιουστινιανού καταλαβαίνει την αισθητή ελάττωση του πλυθησμού κατά την περίοδο αυτή. Η νέα οχύρωση των Περραιβικών πόλεων επιτάσσει και την κατασκευή μεγάλων δεξαμενών επί των ακροπόλεων για την αποθήκευση νερού. Στην ΑΖΩΡΟ δεν βρέθηκαν δεξαμενές αποθήκευσης νερού, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι η ύδρευση της πόλης γινόταν όπως και στην αρχαία περίοδο με τη μεταφορά νερού σε πήλινους σωλήνες, ερχόμενο με φυσική ροή από την περιοχή της Κοκκινόγης. Σύμφωνα με αναφορές μελετητών στην άκρη της ακρόπολης υπήρχε ο ναός του Αγίου Αθανασίου, πιθανότατα κτισμένος στη θέση του ιερού του Απόλλωνα, ο οποίος λατρευόταν ιδιαίτερα στην αρχαία ΑΖΩΡΟ, ενώ στην κορυφή του λόφου <<Καστρί>> τοποθετείται και το νεκροταφείο της πόλης στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Σε μικρό άπλωμα που σχηματίζεται μέσα στο φαράγγι, εμφανίζεται η Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας. Κτισμένη μέσα στο φαράγγι του Τιταρίσιου, κάτω από το γκρεμό του Καστριού και δίπλα στα ερείπια αρχαίου ναού (αντικατέστησε τη λατρεία αρχαιότερου θεού). Η παράδοση αναφέρει ότι η εικόνα της Αγίας Τριάδας από τη θέση αυτή, έφυγε και μετακινήθηκε στο φαράγγι του "Βαλανιδιώτικου ξεροπόταμου", στη θέση της Μονής Αγίας Τριάδας Γιαννωτάς, πέντε χιλιόμετρα πιο μακριά, όπου και κατασκευάστηκε αργότερα η ομώνυμη Μονή. Aξιόλογη παρουσία στη βυζαντινή εποχή αποτελεί και το γεφύρι που υπήρχε στην τοποθεσία "ΧΡΑΠΑ", στη συμβολή των δύο ποταμών που συγκλίνουν στις παρυφές του Κάστρου, δημιουργώντας μια θεαματική χαράδρα και ένα μοναδικά ασύγκριτο τοπίο. Η ΑΖΩΡΟΣ, αλλά και ολόκληρη η Περραιβία, σε στιγμές αδυναμίας των βυζαντινών δυνάμεων, λόγω της γεωγραφικής της θέσης (σημείο εισόδου από τη Μακεδονία προς τη Θεσσαλία), δέχθηκε αλλεπάλληλα χτυπήματα εχθρικών δυνάμεων κατερχόμενων από τον Βορρά. Αρχικά την κάθοδο των Ούννων το 540 μ.Χ. αργότερα την επιδρομή των Σλάβων το 577 μ.Χ. που ερήμωσαν και αφάνισαν την περιοχή, αλλά και μεταγενέστερα τις επιθέσεις των Βουλγάρων τον 10ο αιώνα μ.Χ. και των Νορμανδών τον 11ο αιώνα μ.χ. Αν και χρονικά δεν είναι εξακριβωμένο, η εκχριστιανισμένη πλέον ΑΖΩΡΟΣ, πιθανόν να εγκαταλείπεται οριστικά από τους κατοίκους της κατά τα έτη 600-700 μ.χ. ή και μεταγενέστερα.wifi

banner_pasboubalas

banner_trapezaaimatos

fb. youtube.

Σήμερα Γιορτάζουν
Ναταλία, Ανδριανός
Κατασκευάστηκε από τον ΓΚΡΙΓΚΑ ΙΩΑΝΝΗ
Copyright (C) 2011-2019 ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ. All rights reserved.